úterý 15. srpna 2017

Konec striím a celulitidě



Strie a celulitida trápí asi 90% žen. Samozřejmě se jich chceme zbavit! Každá žena touží být "bezchybná." Ale než se do tohoto tématu pustíme víc, měli bychom si nejdříve ujasnit, co jsou strie a co celulitida. Pak bude jednodušší pochopit, kde se berou a co s nimi dělat.

Dám vám příklad. Představte si gumičku. Pokud gumičku natáhnete rychle a na maximum, co se s ní stane? Buď praskne nebo se vytahá a budou na ní "prasklinky". To samé se děje i s kůží. Pokud se pokožka natáhne víc než její elasticita dovolí, kolagen v ní se poškodí a proto se na povrchu vytvoří malé jizvičky - strie.
Celulitida se může zdát podobná, ale je tomu právě naopak. V podkožní vrstvě kůže se nacházejí v různém množství tukové buňky. Když dojde ke zvětšení tukových buněk, začnou být vytlačovány proti povrchu kůže a tím se vytváří dolíčky na pokožce, které připomínají pomeranč, proto se celulitidě říká "pomerančová kůže".

Dalo by se říct, že strie a celulitida mají něco společného. Strie se mohou objevit, když přiberete za krátký čas (např. v pubertě, těhotenství). Celulitida je také způsobená nadbytečným tukem a slabými tkáněmi, dále pak nedostatkem hormonů a špatným krevním oběhem. (celulitida může potkat i hubené ženy)

TIPY, JAK ZABRÁNIT NEBO ZMÍRNIT STRIE A CELULITIDU


PITNÝ REŽIM - pít dostatek tekutin, především čisté vody. Tím udržíte pokožku pevnou, pružnou a hydratovanou, a snížíte pravděpodobnost, že se vám utvoří strie nebo celulitida.

POUŽÍVÁNÍ KRÉMŮ A OLEJŮ - masírujte si stehna a bříško minimálně 1x denně, v lepším případě 2x - ráno a večer například kokosovým olejem, který pokožku krásně zvláční a navíc i provoní. Samozřejmě tato rada není stoprocentní, ale sama mohu říct, že je pak pokožce více hydratovaná a pružnější.

ZDRAVÁ STRAVA - snažte se vyhnout tučným a rychlo-sacharidovým jídlům a slazeným limonádám. Pokud budete jíst zdravě a vyváženě, tak vám nehrozí rychlý nárůst váhy a tím zvýšené riziko vzniku strií a celulitidy.

POSILOVÁNÍ - Cvičení je dobré na všechno. Cvičením nejen posilujete a tónujete své svaly, ale navíc při cvičení zvyšujete krevní oběh a dochází tak k lepšímu prokrvení pokožky.

ŽÁDNÉ KOUŘENÍ - Kouření snižuje krevní oběh a ucpává cévy. To je důvod, proč kuřáci mají větší sklon k vráskám, celulitidě.

STŘÍDÁNÍ TEPLÉ A STUDENÉ SPRCHY - při střídání teplé a studené vody při sprchování dochází k stimulaci krevního oběhu a metabolismu.


Otázky a odpovědi:

ZBAVÍM SE NĚKDY STRIÍ A CELULITIDY?

Strie (podobně jako jizvy) se postupně zmenšují, ztrácí a bělají. Pokud jde pouze o malé strie, tak je možné, že zmizí úplně. To mohu potvrdit - i mně strie postupně mizí, jestli zmizí úplně to nevím, ale rozhodně už nejsou tak viditelné.

MŮŽU MÍT STRIE ZE CVIČENÍ?

Ano i ne. Převážně ne (co se týče žen), cvičení je dobré na regulaci krevního oběhu, jak už jsem zmiňovala výše. Strie se mohou objevit např. u kulturistů, kteří berou různé hormony, které posporují svalový růst, takže jejich svaly rostou rychleji než normálně a kůže pak popraská a vzniknou strie. Pokud budete cvičit přirozeně, tak by vám strie vzniknout neměly.

MÁŠ STRIE A CELULITIDU?

Ano, mám drobné strie na hýždích, které se mi udělala během puberty, kdy mi narostl zadek a podcenila jsem "mazání" pokožky. Celulitida se mi také bohužel nevyhnula v období, kdy jsem nabrala především na stehnech a hýždích. Celulitida mě trápí trošku ještě teď na zadní straně stehen, ale už ne v tak velké míře. Snažím se dodržovat pitný režim a pravidelně cvičím.

JE CELULITIDA DĚDIČNÁ?

Ano, může být. Pokud jí má vaše mamka nebo babička je pravděpodobné, že jí budete mít také. Proto doporučuji dodržovat zmíněné body ještě předtím než se u vás objeví.

CO JE LEPŠÍ K ODSTRANĚNÍ CELULITIDY? KARDIO NEBO POSILOVÁNÍ.

Díky kardiu si udržíte svou váhu a můžete snížit procento tuku, ale vaše pokožka nebude pevná. Pokud budete dělat jen kardio, je dost pravděpodobné, že přijdete spíš o svaly než o tuk. Aby bylo vaše tělo pevnější, musíte zařadit posilování.

PROČ ŠTÍHLÉ ŽENY NEMAJÍ STRIE ANI CELULITIDU?

Toto není tak docela pravda. Celulitidu i strie mohou mít i štíhlé ženy. Ale čím více tuku máte, tím je větší šance, že se u vás objeví.

Máte nějaké osvědčené tipy a rady vy? Napište je do komentářů, ráda si je přečtu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :)